Quantcast
Channel: Ølfestivaler –Ølportalen
Viewing all 118 articles
Browse latest View live

Vinn billetter til BEER13!

$
0
0

BEER13 avholdes 18. og 19. april og her vil smaking stå i fokus, med spesiell vekt på øl, mat, sake og vin.

Billetter er allerede tilgjengelige på Billettservice.no, men du kan også vinne billetter her på Ølportalen! Alt du trenger å gjøre er å svare på spørsmålet nedenfor, så er du med i trekningen av 2 billetter til BEER13!
Billettene (som ellers koster kr 400,- +billettavg) inkluderer inngang til festivalen, 10 smaksbrikker à 2 dl og 3 masterclasses.

Her er deltagende firmaer så langt:

  • Kinn Bryggeri (NO)
  • St Austell (ENG)
  • Kiuchi (JAP)
  • The Kernel (ENG)
  • Nøgne Ø -Det kompromissløse bryggeri
  • Klostergården
  • Atna øl
  • Inderøy Gårdsbryggeri
  • Birra Baladin (IT)
  • Midtfyns Bryghus (DK)
  • Malmgården Panimo (FIN)
  • Ø-Bryg (DK)
  • Hornbeer (DK)
  • AMKA

Festivalen avholdes på Fabrikken i Oslo.

Vinn billetter!

Spørsmål: I hvilken by holder bryggeriet The Kernel til?

NB!Konkurransen er avsluttetNB! Send svaret til tips(a)olportalen.no merket BEER13-konkurranseNB!Konkurransen er avsluttetNB!

The post Vinn billetter til BEER13! appeared first on Ølportalen.


St. Patrick’s Day

$
0
0

Everyone’s Irish on March 17th.*

Fakta

Grønn er irenes farge og det er også fargen som kjennetegner St Patricks Day. Frasen «the wearing of the green», spiller på å pynte seg med en trekløver og stammer fra sangen med samme navn. Det er en gammel irsk vise som eksisterer i flere versjoner.

Saint Patrick (år 387–461 e.kr) hadde tilhørighet til den historiske oldtidsbyen Downpatrick i Nord-Irland. Det irske navnet på byen er nå Dún Pádraig og betyr Patricks festning. Tidligere het byen DunumRath CeltairDún Lethglaise og Dún Dá Lethglas før det altså tok navn etter St.Patrick. Byen skal visstnok fremdeles huse hans grav, og her finnes også St Patrick Center som har en permanent utstilling om St Patrick.

Man vet lite om Patricks tidlige liv, men han var født inn i en velstående romersk-britisk familie. Som 16-åring ble han kidnappet av irer og holdt fanget som slave et sted på Irlands vestkyst. Gud fortalte han i en drøm at han skulle flykte tilbake til England. Han så gjorde, og ved tilbakekomsten begynte han å studere til prest. Irsk folklore forteller at Patrick ble kallet tilbake til Irland som biskop for å kristne Irland. Det sies at han brukte trekløveret (shamrock) for å lære irene om den hellige treenighet. Patrick døde 17.mars år 461.

St Patrick’s Day feires først og fremst i Irland og Storbritannia, men ettersom irene er et ferdendes folk, feires nå St Patrick’s Day nær sagt over hele verden. Ikke minst i USA hvor det bor mange etterkommende etter irske utvandrere. Her er 17.mars en av de dagene i året det konsumeres mest alkohol, og er følgelig en travel dag for pub- og restaurantbransjen. I mange byer blir det avholdt parader, og alle irske puber i verden med respekt for seg selv ferier St Patricks Day.

På søndag, 17. mars kan du ta turen innom din lokale irske pub, ta en halvliter Guinness og la deg rive med av irsk folkemusikk og høy stemning! Flere puber i Norge feirer St Patricks Day, og har de ikke en spesiell markering av dagen, kan du like fullt feire den på egen hånd!

Parade i Oslo

Norwegian Irish Society feirer dagen en dag på forskudd med en parade i Oslos gater lørdag 16.mars. Paraden starter ved Jernbanetorget utenfor Oslo S  kl 13.00 og går opp Karl Johan til Universitetsplassen. Deretter blir det samling på Hard Rock cafe hvor en del av 2.etasje er holdt av til St Patricks Day-feiring. Bordbestilling må gjøres på forhånd: oslo@hardrockcafe.no. Tel:  40 00 62 60 med referanse til Norwegian Irish societys arrangement.

Vent med å drikke din Guinness til kroppen er helt sort!

Vent med å drikke din Guinness til kroppen er helt sort!

 

The post St. Patrick’s Day appeared first on Ølportalen.

Vinnere av BEER13-konkurransen

$
0
0

Vi har nå foretatt trekningen av vinnerne i vår konkurranse om to billetter til BEER13! De to heldige vinnerne ble Brigitte A. Alnæs og Øystein Solberg. Vinnerne vil bli kontaktet nærmere. Ølportalen gratulerer!

The post Vinnere av BEER13-konkurransen appeared first on Ølportalen.

Ølfestival på Kongsberg

$
0
0

Kongsberg ølfestival


Kirkegaten 10
3603 Kongsberg

Fredag 21.juni kl.16:00 – 22:00 kr 180.-

Lørdag 22.juni 12.00-22.00 kr 200.-

 

Christians Kjeller i Opsahlgården ønsker velkommen til Kongsbergs andre Ølfestival for smaking og nytelse. Norges beste bryggerier og importører med egne smaksbarer vil samles på Kongsberg 21. og 22. juni. Det er separate billetter pr dag for inngang, smaksglass, 5 smaksprøver og litt musikk.

Bryggerne arrangerer også egne smakskurs etter påmelding. I tillegg kan man bestille fra Opsahlgårdens rike ølutvalg fra inn- og utland i Kjellerens ute-og innebarer. Inklusive det nye Kongsberg Pale Ale brygget på en gammel, lokal oppskrift på Schouskjellerens Mikrobryggeri.

Bryggerne vil garantert stille med noen ekstra spesialiteter denne helgen; følg med! På Opsahlgården er de spesielt gode på kombinasjoner av mat og øl, og det blir servering av god, kortreist mat til øl ute i bakgården. Eller man kan bestille a la carte inne i Opsahlgårdens 1.etasje. Alltid skreddersydde ølpakker til menyen. Bestill dine billetter på Billettservice!

Opsahlgårdens pub, Christians Kjeller har forøvrig utvidet sitt allerede imponerende sortiment. Se hele øl-listen her!

Trykk for større versjon

Trykk for større versjon

The post Ølfestival på Kongsberg appeared first on Ølportalen.

Tour de Geuze

$
0
0

Geuze og Lambic

Geuze er laget ved å blande unge (normalt 1 år gamle) og gamle (2-3 år gamle) Lambics som så blir flasket og gjæret på nytt. Det er restsukkeret i den unge lambicen som sørger for sekundærgjæringen.

Søndag 21.april blir Tour de Geuze arrangert for 9.gang. På denne dagen åpner Geuze-produsentene dørene sine for besøkende, og Geuze-entusiaster valfarter fra hele verden for å bli med på en av de 10 turene som arrangøren Horal setter opp. Horal er en sammenslutning som består av 11 Lambic og Geuze-produsenter og De Lambik som er et besøkssenter for Lambic og Geuze. Horal står for Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren eller High Council for Artisanal Lambic Beers.

 

Alt foregår mellom kl 10.00 og 17.00 den 21.april og Horal setter altså opp 10 busser med forskjellige ruter som man kan melde seg på. Årets Tour de Geuze er nå utsolgt og dersom du har et ønske om å delta må du vente i to år til neste Tour arrangeres. Tour de Geuze har vært arrangert annenhvert år siden 1997 da Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Lindemans og Timmermans åpnet dørene for besøkende for første gang.

 

horallogo

The post Tour de Geuze appeared first on Ølportalen.

Spennende nyheter på BEER13

$
0
0

14 bryggerier vil være tilstede på Beer Enthusiasts BEER13 som starter i morgen.

  • Kinn Bryggeri (NO)
  • St Austell (ENG)
  • Klostergården Håndbryggeri (NO)
  • Kiuchi (JAP)
  • Nøgne Ø (NO)
  • Birra Baladin (IT)
  • Midtfyns Bryghus (DK)
  • Atna Øl (NO)
  • Malmgården Panimo (FIN)
  • Ø-Bryg (DK)
  • Balder Brygg (NO)
  • Hornbeer (DK)
  • Inderøya Gårdsbryggeri (NO)
  • Sundbytunet (NO)

Med unntak av  Inderøy Gårdsbryggeri og Klostergården vil alle bryggeriene stille med brygger/bryggeriansatte som har kjennskap til og kunnskap om ølet de serverer.

2 av bryggeriene vil være helt nye på det norske markedet. Arrangøren kan også fortelle at det blir presentert flere ølnyheter på festivalen. Blant annet blir det en offisiell premiére på det japanske bryggeriet Kiuchi. Toshiyuki Kiuchi har tatt den lange veien fra Japan for å presentere øl, vin og sake i verdensklasse.

Norgesvennen Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus tar med seg den rykende ferske Smoked Porter, og Jørgen Foght Rasmussen fra Hornbeer vil presentere Funky Monk som blir å finne på Vinmonopolet til sommeren.

Ryktet sier også at det vil bli servert norsk mjød, autentisk stjørdalsøl, norsk sider, sake og et 30-talls forskjellige ølstiler.

I tillegg har festivalen fått laget sitt eget festivaløl, Besserweizer.

Det vil være 3 masterclasses under festivalen, med Kiuchi (JPN), Baladin (IT) og St Austell (ENG). Det vil med andre ord være mange muligheter til å kunne fylle på ølkunnskapen sin under festivalen. Disse vil avholdes fredag mellom 16.30 og 21.00

Matservering blir det også, og maten er Mathallens Øltorget og Grunerløkka Brygghus som står for.

Selve festivalen avholdes torsdag og fredag i Fabrikken, Vulkan, Maridalsveien 13  0178 Oslo. Torsdagen er det lukket bransjedag.

Det er fortsatt noen billetter igjen, men tiden er knapp så man bør ikke vente å kjøpe i døren. Billetter kjøper du her.

beer13

The post Spennende nyheter på BEER13 appeared first on Ølportalen.

Suksess for BEER13

$
0
0

Festivalen var over 2 dager med lukket bransjesmaking torsdag og fredag formiddag og åpent for publikum fredag ettermiddag/kveld.

Selv om det stort sett var Beer Enthusiasts portefølje som ble presentert på messen var det allikevel en god spredning av forskjellige øl fra Norge, England, Japan, Italia, Danmark og Finland. Fra Norge var Kinn, Nøgne Ø, Atna Øl, Inderøy Gårdsbryggeri, Balder Brygg, Klostergården Håndbryggeri og Sundbytunet tilstede. Alle med bredt og godt ølutvalg. Nøgne Ø hadde tatt med både Tindved og Dark Horizon 4 på fat. Kinn hadde en god del samling med bl.a Svartekunst, Rosa Kinn og Munngått. Sundbytunet stilte med festivalølet Besserweissen og en gammel jubileums-barley wine kalt Elvexir på 11% (brygget til åpningen av Sundbytunet 11.11,2011 med bl.a 11 malttyper!). Det var også morsomt å smake øl fra de forholdsvis nye bryggeriene Balder Brygg og Klostergården Håndbryggeri.

Bryggerimester Joar Njøs hos Balder Brygg

Bryggerimester Joar Njøs hos Balder Brygg

Danskene var representert ved 3 spennende bryggerier: Midtfyns Bryghus, Ø-Bryg og Hornbeer. Sistnevnte hadde med seg Helge, en barley wine på 10% brygget med kirsebær og ikke minst sin herlige Caribbean Rum Stout! Også fra Midtfyns ble det servert mye sterkt og kraftig: Chili Tripel, Imperial Stout, Barley Wine, den sorte IPAen Gleipner, snus- og tang-ølet Rough Snuff og Smoked Porter. Ø-brygg hadde 3 øl på 0,33-flasker på sitt bord: Dampskibsøl på 5,5% som var en pilsaktig California Common, Blåbrygg (5,9%) som slett ikke inneholdt blåbær, men var en amerikansk pale ale med god og fyldig smak, og Brown Ale (5,9%) som var tilsatt rosinsirup og som virkelig luktet og smakte rosin!

Japanske Kiuchi hadde det absolutt største utvalget på festivalen. 10 øl i tillegg til sake, plommevin og en vin laget på den japanske sitrusfrukten Yuzu! Mye spennende øl, der jeg spesielt vil fremheve deres Hitachino Nest Red Rice Ale. Artig sak.

Kiuchi Asamurasaki Red Rice Sake

Kiuchi Asamurasaki Red Rice Sake

Det ble også avholdt tre Master classes med Birra Baladin, St Austell og Kiuchi. Vi fikk dessverre ikke deltatt på disse da vi prioriterte ølsmaking. Tilbakemeldingene fra de som hadde deltatt var imidlertid at vi hadde gått glipp av noe!

Det store problemet på slike festivaler med så mye øl, er å få smakt på flest mulig. Dét er nemlig ikke så lett når er så mye godt å velge fra og representantene fra bryggeriene samtidig er svært så generøse ved skjenking. En strategi kan derfor være å unngå øl man har smakt før og kun konsentrere seg om nyhetene. Jeg holdt meg stort sett til denne planen hele kvelden, men måtte innom Nøgne Ø-standen for (enda) et glass Tindved før vi dro…

Nøgne Ø hadde blant annet klassikeren India Pale Ale og samarbeidsbrygget med Brasserie du Pays, -Protøtype på sin stand

Nøgne Ø hadde blant annet klassikeren India Pale Ale og samarbeidsbrygget med Brasserie du Pays, -Protøtype på sin stand

The post Suksess for BEER13 appeared first on Ølportalen.

Oslo Beer Week

$
0
0

Grünerløkka Brygghus setter denne sommeren i gang en ny ølfestival i tillegg til deres Grünerløkka Mat- og Mikrobryggfestival som i år arrangeres for 5.gang.

Helgen 14.-16. juni ønskes det nemlig velkommen til en helt ny ølfestival, Oslo Beer Week!

For første gang i Oslo kan du rusle rundt i gatene og møte ølarrangementer og nye, spennende produkter hos pubene og restaurantene du allerede trives på. Dette første året vil festivalen være begrenset til Thorvald Meyers Gate.

Det som ellers er en lang parkeringsplass langs Thorvald Meyers gate blir forvandlet til en stor uteservering i ølets navn. Sitteplasser, bord og telt blir satt ut.

Mye spennende og nytt øl blir å finne på kranene ute i gata, og i kjøleskapene. Det vil presenteres samarbeidsbrygg med blant andre Kinn Bryggeri, Voss Bryggeri og Lervig, og Grunerløkka Brygghus vil også presentere sitt nye bryggeri som kommer sommeren 2013.

grunerløkka1

Kokkene tar med grillen ut, og med hjelp fra gjengen på The Nighthawk Diner blir det mange gode smaker som vil glede både gane og mage.

Det blir og ulike arrangemeter med fokus på øl både hos Grünerløkka Brygghus og hos andre ølentusiastiske utesteder i Oslo.

Oppfordringen fra arrangøren er: Knyt på deg pub-til-pub skoa og bli med på morroa!

Følg arrangementet på Grünerløkka Brygghus’ på facebookside og hjemmeside for mer informasjon.

I forbindelse med Oslo Beer Week vil det også bli arrangert en

Hjemmebryggerkonkurranse

I forbindelse med Oslo Beer Week blir det også arrangert en hjemmebryggerkonkurranse. Her er Grunerløkkas pressemelding om sitt nye bryggeri og hjemmebryggerkonkurransen:

Vi på Grünerløkka Brygghus er utrolig glade for å kunne meddele at det blir bryggeri på Grünerløkka! Lokalet blir i bakgården ved Café Vespa, hvor vi håper å kunne brygge øl som kan tilfredsstille selv den mest kresne ølkjenner.

Vi har vært heldige som fram til nå har fått samarbeide med Nøgne Ø, Kinn Bryggeri, Haandbryggeriet og Amundsen Bryggeri og Spiseri, og gleder oss veldig til å stå på egne ben.

Og det er i denne anledning vi har gleden av å invitere en av Oslos hjemmebryggere til å komme til oss og få brygget sitt eget øl i form av Grünerløkkas første hjemmebryggerkonkurranse!

brygging

I sammenheng med Oslo Beer Week som går av stabelen 14- 16 juni vil vi gjerne at du:

  • Brygger en ale av valgfri type (ingen villgjær )
  • Gir den et flott navn (innenfor anstendighetens grenser)
  • Tapper den på 3 flasker og noter på etiketten ditt navn, tlf.nr., e-post, type øl og ølets navn
  • Sender en e-post med samme info og en komplett bryggelogg, slik at vi kan gjenskape den i bryggeriet
  • Leverer ølen i til Grünerløkka Brygghus i Mathallen under  Oslo Beer Week 14 – 16 juni

Hovedpremien er å få brygget en batch av vinnerølet hos Grünerløkka Brygghus

Plass nr 2 og 3 vil bli inviter til middag med tilbehør på Brygghuset for deg og en venn, nær eller kjær.

La kreativiteten flomme, og lykke til!

The post Oslo Beer Week appeared first on Ølportalen.


Nattjazz og ølsatsing

$
0
0

Terminus Whiskybar på Grand Hotel Terminus satser på godt øl. Menyen rommer stadig flere sorter og pr i dag finnes det over 80 forskjellige flaskeøl å velge mellom.  Konsernet driver også USF Verftet i Bergen som er åsted for Nattjazzfestivalen. I den forbindelse har de laget en konseptbar som kun skal være operativ de elleve dagene festivalen foregår.

Terminus Whiskybars barmanager Frode Harring står som prosjektleder for dette konseptet, og på ølsiden vil Maltmisjonens og Terminus Whiskybars egen Stefan William S. Hansen tilby ca 60 spesielt utvalgte øl. Hovedsakelig norske øl, men også øl fra Danmark, Skotland og Europa generelt. Konseptet vil hete Dizzy Champagne & Whiskybar.

terminus

 

Ølbiten i Dizzy blir, ifølge barmanager Frode Harring, fantastisk. Baren vil ikke ha tappetårn utenom vanlig Hansa pils, men er utstyrt med tre kjøleskap med forskjellige temperaturer dedikert til øl.

I programmet for baren ligger det allerede to ølsmakinger + minismakinger som kan bookes daglig under festivalen. Lørdag 25.mai blir det vertikalsmaking av To Øl. En av bryggerne fra Danmark kommer til for å lede en smaking av alle de seks typene som importøren har fått til Norge.

Onsdag 29.mai vil Stefan William S. Hansen og Maltmisjonen avholde en smaking der øl og jazz står i fokus. Brygget som skal smakes vites ikke i skrivende stund, men dårlige ordspill og nerdefakter kan garanteres, ifølge Dizzy. Smakingen avholdes på uteservering dersom været tillater det.

Åpningstider: kl.15:00 – kl.03:00 hver dag fra og med onsdag 22.mai til og med lørdag 1.juni .

The post Nattjazz og ølsatsing appeared first on Ølportalen.

Haand ølfestival – sjekk øllisten!

$
0
0

15 av 18 bryggerier har nå presentert øllisten sin til Haand ølfestival 2013. Ølportalen gir deg hele listen, men vær oppmerksom på at det sikkert vil skje noen endringer før festivalen åpner neste fredag. De tre manglende bryggeriene, Närke, Hornbeer og Ægir, vil ha sine øllister klare i løpet av neste uke, og vi kommer tilbake til disse da.

Brewery Beer name ABV % Style Keg/Cask/Bottle
Brouwerij Alvinne Undressed Foederbier 6,9 Flemish Old Brown Keg
Brouwerij Alvinne Undressed Megablend 6,9 Flemish Old Brown Keg
Brouwerij Alvinne Wild West 6 Sour Keg
Brouwerij Alvinne Cuvée de Mortagne 13 Barrel aged quadruppel Keg
Brouwerij Alvinne Melchior Monbazillac 11 Barrel Aged Barley wine Keg
Brouwerij Alvinne Melchior Bourbon 11 Barrel Aged Barley wine Keg
Brouwerij Alvinne Cuvée Freddy 10 Sour Keg
Brouwerij Alvinne Mano Negra 10 Imperial Stout Keg
Brouwerij Alvinne Morpheus Dark 10,2 Belgian Strong Dark Ale Keg
Brouwerij Alvinne Malaga Reserva
Brouwerij Alvinne Naked Ladies 4,4 English Bitter Bottle
Brouwerij Alvinne Mano Negra 10 Imperial Stout Bottle
Brouwerij Alvinne Melchior 11 Barley Wine Bottle
Brouwerij Alvinne Cuvée de Mortagne 13 Barrel aged quadruppel Bottle
Brouwerij Alvinne Undressed Megablend 6,9 Flemish Old Brown Bottle
Brouwerij Alvinne Morpheus Dark 10,2 Belgian Strong Dark Ale Bottle
Brouwerij Alvinne Morpheus Tripel 8,7 Belgian Tripel Bottle
Brouwerij Alvinne Eva 6,3 Belgian Blond bottle
         
Emelisse Smoke Rye IPA 6.2 Smoke beer Keg
Emelisse SpringBock 7 Helles Bock Keg
Emelisse TIPA 10 Imperial IPA Keg
Emelisse Imp Russian Stout Ardberg Barrel Aged 11 Imperial Stout Keg
Emelisse Espresso Stout 9.5 Imperial Stout Bottle
Emelisse Smoked Porter Smok beer Bottle
Emelisse Blond Blond / Ipa Bottle
         
Magic Rock Brewing High Wire 5,5 West Coast Pale Ale Keg
Magic Rock Brewing Rapture 4,6 Red Hop Ale Keg
Magic Rock Brewing Dark Arts 6 Surreal Stout Keg
Magic Rock Brewing Magic 8 Ball 7 Black IPA Keg
Magic Rock Brewing Clown Juice 7 India Wit Ale Keg
Magic Rock Brewing Un-Human Cannonball (Anjnual Release Festival Special) 12 Triple IPA Keg
         
Aass Bryggeri Pilsner 4,7 Pilsner Keg
Aass Bryggeri Sommerøl 4,7 Pale Lager Can
Aass Bryggeri Ankerpils 4,7 Pale Lager Can
Aass Bryggeri Bayer 4,7 Dunkel Keg
Aass Bryggeri Gourmetr Weizen 4,7 Hefeweizen Can
Aass Bryggeri Gourmet Pale Ale 4,7 English Pale Ale Can
Aass Bryggeri Gourmet Stout 4,7 Stout Can
Aass Bryggeri Bock 6,5 Dunkler Bock Bottle
Aass Bryggeri Gull 5,5 Dortmunder/Helles Bottle
         
Toccalmatto Kilowatt 8 Golden IPA Keg
Toccalmatto Tabularasa 5,5 Hoppy Saison Keg
Toccalmatto The Last Witch 7,8 Strong Scotch Ale Keg
Monks Café & Brewery Saison 11.11.11 11,7 Super Saison Keg
Monks Café & Brewery CCCC IPA 6,9 IPA Keg
Monks Café & Brewery Barely 10.10.10 10,8 Barelywine Keg
Monks Café & Brewery 101:an 1234 16,1 Black Supersaison Keg
         
St: Eriks Bryggeri Barleywine 8,5 Barleywine Keg
         
Naparbier Napar Pilsner 4,9 Pilsner Keg
Naparbier Janis Porter 6,2 Porter Keg
Naparbier Sai 7 Saison Keg
Naparbier Pumpkin Tzar 11,6 Imperial Stout Keg
Naparbier The Beast 666 11 Barley Wine Keg
Naparbier Hop Doom 11,5 Double IPA Keg
Naparbier Napar Pale Ale 6 Amercan Pale Ale Keg
         
Toccalmatto Kilowatt 8 Golden IPA Keg
Toccalmatto Tabularasa 5,5 Hoppy Saison Keg
Toccalmatto The Last Witch 7,8 Strong Scotch Ale Keg
         
LoverBeer BeerBera 8 Barrel Aged Sour Ale with grapes Keg
LoverBeer D’uvaBeer 8 Sour Ale with Grapes keg
LoverBeer Madamin 6.2 Barrel Aged Amber Ale Bottle
LoverBeer Dama Brun-a 6.5 Barrel Aged Sour Ale with grapes Bottle
LoverBeer BeerBrugna 6.2 Sour Ale with Plums Bottle
         
De Struise Brouwers Weltmerz 5 Burgundy Barrel Aged Blond Sour Ale.   
De Struise Brouwers Ypres 7 Burgundy Barrel Aged Flemish Old Brown Ale  
De Struise Brouwers Pannepot 10 Belgian Dark Strong Ale  
De Struise Brouwers T.H.R.E.E. (Tangerine Heated Rare Evil Edition) 10 Bourbon Barrel Aged  
De Struise Brouwers Shark Pants 9 Double IPA  
De Struise Brouwers Motuecha 5 Sauvignon Barrel Aged Blond Ale  
De Struise Brouwers Ryo Reserva 10,5 Haut Breton de la Rigoudière (Margaux) & Bourbon Barrel Aged Deep Blond Quadrupel  
De Struise Brouwers XXX Rye Triple Reserva 10 Bourbon Barrel Aged  
        Keg
Lervig Aktiebryggeri Pilsner 4,7 Pilsner Keg
Lervig Aktiebryggeri All In/Lervig Imperial Porter 8,5 Imperial Porter Keg
Lervig Aktiebryggeri Julequist 9,5 Imperial Stout Keg
Lervig Aktiebryggeri Kim’s Rye IPA 5,5 IPA Keg
Lervig Aktiebryggeri Lervig Rye IPA 8,5 IPA Keg
Lervig Aktiebryggeri Hoppy Joe 4,7 US Amber Ale Keg
Lervig Aktiebryggeri Chair Beer 4 brett Ale Keg
Lervig Aktiebryggeri Summers Too Short Saison 4,2 Farmhouse Ale Keg
Lervig Aktiebryggeri Barley Wine (Makers Mark Barrels) 13 Baekey Wine Bottle
Lervig Aktiebryggeri Konrad Stout 10,4 Imperial Stout Keg
Lervig Aktiebryggeri Grand Cru 9 Sour Ale Bottle
         
Brasserie du Mont Salève Mozaic Black Bitter 3,5 Bitter Keg
Brasserie du Mont Salève Sorachi Ace Bitter 2,5 Bitter Keg
Brasserie du Mont Salève Imperial Stout 9 Imperial stout Keg
Brasserie du Mont Salève Amiral Benson Nelson Sauvin 6 IPA Keg
Brasserie du Mont Salève Oyster Stout 5 Stout Keg
         
Haand Odin’s Tipple 11 Imperial Stout Keg
Haand Dark Force 9 Imperial Wheat Stout Keg
Haand Belgisk Pale Ale 7 IPA Keg
Haand Fyr & Flamme 6,5 IPA Keg
Haand Dobbel Dose 9 Double IPA Keg
Haand Bavaria 4,5 Hefeweizen Keg
Haand Blondie 4,5 Belgian Blond Keg
Haand Humlesus 4,5 Golden Ale with American Hops Keg
Haand Bestefar 9 Winter ale Keg
Haand Norwegian Wood 6,5 Traditional Ale with Junipher Keg
Haand Hesjeøl 6,5 Traditiomal Harvest Ale Keg
Haand Tindved 7 Fruitbeer with Sea-buckthorn Bottle
Haand Krekling 7 Fruitbeer with Gooseberries Bottle
Haand Berry Blend 7 Fruitbeer blended Bottle
Haand Rødhette 7,5 Soue Ale with Cherries Bottle
Haand Haandbakk 8,5 Flemish Red Bottle
Haand Blåbic 7,5 Barrel Aged Sour Ale with Blueberries Bottle
Haand Odin’s Tipple Eikefatlagret 11 Barrel Aged Imperial Stout Bottle
Haand Dark Force Reserva 9 Barrel Aged Imperial Wheat Stout Bottle
         
Partizan Stout FES 8,6 Foreign Stout Bottle
Partizan Barrel Aged Stout FES 8,6 Barrle Aged Foreign Stout Bottle
Partizan Grisette 4,7 Saison Bottle
Partizan Mild 6,3 Dark Mild Bottle
Partizan Big Red 7,4 Saison Keg
Partizan Citra Saison 7,3 Saison Keg
Partizan Pale 5,6 Pale Ale Keg
Partizan Saison (unspecified) 6,1 Saison Keg

The post Haand ølfestival – sjekk øllisten! appeared first on Ølportalen.

Haand ølfestival, øl-liste del 2

$
0
0

Her er del 2 av øllisten til Haand ølfestival som starter på fredag. Første del finner du her.

De Molen Dark IPA Amarillo, 7.8 %. 7,8 Black IPA Keg
De Molen Rye IPA Cascade, 6.6% 6,6 IPA Keg
De Molen Rasputin – Laphroaig/Coal Ila Barrel Aged 11,4 Barrel Aged Imperial Stout Keg
De Molen/ Närke Goths & Vandals Barrel Aged. 10,6 Belgian Strong Ale Keg
De Molen Merciless Epitaph 19 Amarillo Dry-hopped Oak Aged Icebock Keg
Närke Kulturbryggeri Jontes Atgeir 4,8 Single Hop Pale Ale Keg
Närke Kulturbryggeri Skvatt GALEn 5,9 Traditional Ale with herbs Keg
Närke Kulturbryggeri Tanngnjost & Tanngrisnir 7,3 Traditional Keg
Närke Kulturbryggeri Kll’n v fn d vll 7,6 IPA Keg
Närke Kulturbryggeri Huvill 8 Single Hop IPA Keg
Närke Kulturbryggeri DBH 8,2 Double IPA Keg
Närke Kulturbryggeri Svarte Kungen 7,5 Single Hop Black Ale Keg
Närke Kulturbryggeri UnionÖL 8,5 Traditional Keg
Närke Kulturbryggeri Närke Bäver 5,8 Bäverøl Keg
Närke/Haand Viking IPA 7,6 Smoked IPA Keg
Ægir Bryggeri IPA 6,5 IPA Keg
Ægir Bryggeri Dag Sitrus Pale Ale 4 American Pale Ale Keg
Ægir Bryggeri Sumbel Porter 4,7 Porter Keg
Ægir Bryggeri Witbier 4,7 Wit Keg
Ægir Bryggeri Aquatosk 9 Barrel Double IPA Keg
Ægir Bryggeri Natt 10 Imperial Porter Bottle
Ægir Bryggeri Lynchburg Natt 10 Barrel Aged Imperial Porter Bottle
Ægir Bryggeri Ratatosk 9 Double IPA Bottle
Ægir Bryggeri Bøyla Blond Ale 4,7 Blond Ale Bottle
Ægir Bryggeri Skumring Dubbel 7 Dubbel Bottle
Ægir Bryggeri Lindisfarne 7 Scotsch Ale Bottle

Hornbeer Grisk 6,5% IPA Keg
Hornbeer Brown Ale 5,7% Brown Ale Keg
Hornbeer The Fundamental Blackhorn 11% Imperial Stout Keg
Hornbeer Vårøl, 6,4% American Pale Ale Bottle
Hornbeer Caribbean Rumstout ,11% Imperial Stout Bottle
Hornbeer Funky Monk 8,8% Belgian Strong Dark Ale Bottle
Hornbeer Helge, 10% Barley Wine with Cherries Bottle
Hornbeer Barleywine, 10% Barley Wine Bottle
Hornbeer Sourhorn, 2011 Vintage, 6% Sour Ale Bottle

 

(Beklager formateringen)

The post Haand ølfestival, øl-liste del 2 appeared first on Ølportalen.

Bryggerifestivalen i Trondheim

$
0
0

Pressemelding
Bryggerifestivalen i Trondheim – en festival for spesialøl og håndbrygget øl – arrangeres for første gang 1.-3. august 2013. Bryggerifestivalen skal holde til i Tordenskioldsparken, og blir en del av Trøndersk Matfestival. Bryggerifestivalen skal være en kunnskapsarena for spesialøl og håndbrygget øl fra regionen og landet for øvrig.

9 bryggerier og mer enn 60 ølsorter blir å finne på Bryggerifestivalen i Trondheim. Fra Trøndelag kommer Klostergården Håndbryggeri, Inderøy Gårdsbryggeri, Røros Bryggeri, Austmann, Atna Bryggeri og EC Dahls. I tillegg deltar nasjonale spesialølprodusenter som Ægir, Nøgne Ø og Håndbryggeriet. Jørn Andersen fra Klostergården Håndbryggeri var et av de første bryggeriene som valgte å delta på festivalen: ” Bryggerifestivalen blir en fin anledning til å presentere våre ølsorter for publikum”.
En viktig del av bryggerifestivalen er koplingen mellom lokale matspesialiteter og øl under konseptet ”øl i mat og mat til øl”. Roar Hildonen og To Rom og Kjøkken skal selge mat under Bryggerifestivalen, og restauranten vil utvikle menyer og retter som er tilpasset de spennende øltypene på festivalen. ”Kombinasjonen av øl og mat er ikke enkel, og det byr på faglige utfordringer som vi på To Rom og Kjøkken synes er spennende og gjerne tar”.

Trøndersk Matfestival har fokusert på lokalt øl i flere år og ser at interessen blant publikum for mer kunnskap om og kjennskap til lokalt brygget øl er økende. Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS står som arrangør for Bryggerifestivalen i Trondheim og gjennomføringen organiseres sammen med Trøndersk Matfestival. Les mer om Bryggerifestivalen på www.oibrygg.no.

Aslaug Rustad

daglig leder

Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS

The post Bryggerifestivalen i Trondheim appeared first on Ølportalen.

Ølfestivalen på Kongsberg

$
0
0

Vi har tidligere skrevet om ølfestivalen som skal avholdes på Kongsberg 21. og 22. juni. Nå er bryggerilisten på det nærmeste klar og det er en fin line-up som skal servere ølet sitt på Kongsberg: Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Kinn, Schouskjelleren og nykommeren Austmann Bryggeri som får norgespremiére på festivalen!

The post Ølfestivalen på Kongsberg appeared first on Ølportalen.

Grimsbu Ølfestival

$
0
0

"Målet er og få følk til og utforske den gode ølverden som vi har nå.
Vi har øl i hovedfokus, og tilpasser maten etter ølet."

Fredag 14. og lørdag 15. juli er det duket for ølfestival i Grimsbu, med øl fra inn og utland. Bryggerier som Atna, Kinn, Ægir og Nøgne Ø er noen av de som kommer, og det er duket for en god ølfest.

Festivalgeneral Stian Grøndal Berget driver til daglig ølutsalget Ølkjillærn, som holder til i Folldal. Dette er et resultat av hans interesse for øl, og ønske om å videreutvikle øltilbudet for folk i distriktet.

Det er forventet rundt 1000 stykker til festivalen, og det spilles musikk hver kveld med følgende line-up: CC Cowboys, Irish Vikings,Capricorn Cowboys, Camilla Larsen, Arild Nygård, Peak, Pumps,Bøgdabråk.

Festivalen trenger flere frivillige, så dersom du ønsker å hjelpe til, kan du ta kontakt på sgberget(a)hotmail.com

For de som ønsker å kjøpe billetter ligger arrangementet på Billettservice, og festivalen kan følges på Facebook.

The post Grimsbu Ølfestival appeared first on Ølportalen.

Haand Internasjonale Ølfestival!

$
0
0

Drammen er byen som har gitt oss Norges eldste eksisterende bryggeri og den som for tiden har landets kanskje beste fotballag. Drammen har fostret kulturpersonligheter som Johan Halvorsen, Triztan Vindtorn, Herodes Falsk og Helene Sommer. Drammen har også en pittoresk elvebredd og er knutepunkt for mye samferdsel i regionen. Men for oss som er glade i øl er det særlig en ting som er stas med Drammen: den er vertsby for HaandFestivalen!  Fjorårets festival var en kjempesuksess, og årets festival hadde på forhånd både lovet kortere køer, større uteplass og ikke minst: flere stands. Det var altså med høye forventninger Ølportalen satte kursen mot «Buskeruds Venezia» for å delta på gildet.

Sjefen og festivalen

Ole Richard Lund, som til vanlig figurerer under tittelen «ølpusher» (salgssjef) hos Haandbryggeriet, er festivalens primus motor og koordinator. Etter flere ukers intense forberedelser og lange dager virker han småsliten men høyst fornøyd der han beveger seg rundt på festivalområdet, hilsende til høyre og venstre. Og ikke uten grunn: festivalen har absolutt ekspandert etter den spede starten i fjor, og her hadde ikke Drammenserne kommet med tomme løfter om forbedringer. Alt de hadde lovet på forhånd var på stell.  Ølportalen opplevde f.eks. knapt å måtte stå i kø en eneste gang i løpet av hele lørdagen dersom man ser bort i fra køen ved bongesalget. Ellers virker logistikken knirkefri. Folk vandrer smilende fram og tilbake mellom bord og ølstands med glassene fulle av brygg i forskjellige farger. Bryggere tapper, skifter fat og småprater med interesserte, nitidige notater skribles iherdig av ølnerder, glade øldrikkere forsyner seg godt av sine favoritter og nysgjerrige noviser i håndverksbryggets verden stikker undrende nesen i glassene og diskuterer lukt, smak og konsistens.

HaandFestivalsjef Ole Richard Lund

Haand Ølfestivalsjef Ole Richard Lund

Snakkiser og bryggeriflora
I år var hele 15 aktører fra med på festivalen, og selv om to svenske bryggerier ble forhindret fra å bli representert og Tollvesenet gjorde seg vanskelige med det italienske bryggeriet Birrificio Toccalmatto (slik at de endte opp med kun ett øl igjen å servere), var det mer enn nok å velge mellom. Alle festivaler har sine «snakkiser», og årets HaandFestival er intet unntak:

Det nærmest folkeskye, men kritikkerroste mikrobryggeriet Närke hadde stilt opp en stor stand og i år – som i fjor – tiltrakk deres eksperimentelle øl «Bäver» mye oppmerksomhet. Ikke så rart, i og med at ølet kun blir servert på festivaler, tappetårnet er utformet som et pissoar, og brygget er smakssatt med en spesiell kjertelsaft fra beveren (som i gamle dager ble brukt som parfyme). Generelt er altså et øl man ikke kan forholde seg likegyldig til. I tillegg hadde Närke funnet fram et fat av deres smått legendariske Stormaktsporter fra 2007, som selges i små porsjoner. Målet var nok at «alle skal få», og mange stiftet nok bekjentskap med denne ølen for første gang på festivalen.

Godt med plass til både drikke, mat og notatskriving

Godt med plass til både drikke, mat og notatskriving

Men Närke måtte slåss om oppmerksomheten med flere andre: i nærområdet fant man vertskapets stand, Ægir og Lervig, som begge hadde nyheter å by på: Lervig lanserte sitt nye lettøl «Johnny Low» – en amerikansk pale ale på 2,5 % med masse humlearoma og en god dose bitterhet. Akkurat her har bryggemester Mike Murphy & co været på sin side – utenfor var det strålende solskinn og temperaturen i bakgården (der man både kunne gå på do og røyke, hvis man hadde hang til det) var optimal for å nyte lyse og lette øl.

Ægir, som hadde standen sin ved siden av to billedskjønne så vel som enorme 7000-liters eikefat (som nå huser surøl fra Haandbryggeriet), hadde også en av de store snakkisene å by på. Ølet? «Aquatosk» – en variant av deres doble IPA «Ratatosk» på 9 %, lagret på bourbon OG akevitt-fat. Resultatet er en vanvittig fat-overdoset øl med en kraftig humlet IPA som bakgrunn, og dette «ekstreme» ølet var gjenstand for mange morsomme grimaser og kommentarer fra folk festivalen igjennom.

Store tønner, små bryggerier

Store tønner, små bryggerier

I den andre enden av spekteret høstet De Struise Brouwers fra Belgia mange ovasjoner for sin blonde lette øl Weltmerz på bare 3 %, som fikk en utrolig frisk og syrlig karakter igjennom å ha vært utsatt for hele 2 år på Burgunder-fat. En vårlig «session»-favoritt for mange og en av de store overraskelsene fra årets festival.


Spesialiteter og samarbeid

Flere av de sterke ølene tiltrakk seg naturlig nok oppmerksomhet, og lager særlig oppstuss blant interesserte som ikke er så vant med høye alkoholprosenter på øl. Menno Olivier fra nederlandske De Molen (som mest på gøy har laget et «fantombryggeri» for seg selv ved navn Merciless Brewing) serverte «Epitaph»; en såkalt Eisbock på hele 19 %, og britiske Magic Rock’s doble IPA ved navn «Un-Human Cannonball» må vel med sine 12 % sies å være ganske ekstremt til engelsk øl å være. Årets store samarbeids-snakkis var imidlertid «European Sour Blend», et surøl på 6 % som er en blanding («blend») av forskjellige brygg fra Haandbryggeriet (Norge), Picobrowerij Alvinne (Belgia), De Molen (Nederland) og LoverBeer (Italia). Ølet, som kun nylig har blitt tappet på flaske, er blendet av Menno Olivier fra De Molen, som også stod for serveringen på festivalen.

Beer - Connecting People

Beer – Connecting People


England og verden

Selv om det var bra trøkk på alle bryggeristandene, ble de engelske representantene mye besøkt, kommentert og rost: den engelske håndverksbryggeri-scenen – vel og merke den «nye» kulturen som ikke hovedsakelig brygger kun tradisjonsbrygg – er virkelig i vinden om dagen. Andy Smith fra Partizan Brewing kunne fortelle at antallet bryggerpuber bare i London har mer enn doblet seg bare i løpet av 2012/2013 og at nye øltyper og eksperimentell brygging nå virkelig har kommet i vinden, flere år etter at skotske BrewDog banet veien med sine media-stunts. Og nivået var upåklagelig; både Magic Rock og Partizan fikk godkjent-stempelet fra mange kresne ølnerder på festivalen og solgte seg tom for flere sorter. Særlig Partizans mange lettdrikkelige, men særdeles smakfulle saison-varianter ble tatt godt i mot, og gutta bak bryggeriet var tilfredse med å få spre godt, engelsk øl til et internasjonalt publikum.

Smak og trivsel
Opsahlgården fra Kongsberg stod i år som i fjor for matserveringen. På menyen, som var rimelig fornuftig priset, var viltpølser med potetsalat, speketallerken, calzone og håndskårne pommes frites med en fantastisk hjemmelaget aioli til. Ikke noe snobberi, men kortreist og delikat mat laget på gode råvarer. Alt det en pasjonert øldrikker ønsker seg når det begynner å rumle i magen. I tillegg var bestillings -og serveringsdelen tydelig adskilt, så distribusjon av maten ble foretatt på en ganske strømlinjeformet måte. Rettene var dessuten kraftige, fete og smakfulle nok til å gå som hånd i hanske til mange av de sterkere ølene som ble servert på festivalen.

Mennesker fra avholdsbevegelsen burde absolutt ta turen på en slik tilstelning. Her kunne man nemlig se en stor gruppe mennesker som både koser seg og har det gøy med alkohol, uten bråk og rølp. Et og annet glassaktig blikk ble nok iakttatt i løpet av lørdagen (da festivalen var på sitt lengste) men «fylla» var totalt fraværende. Jakten på de gode smaksopplevelsene stod i skarpt fokus. Av en eller annen grunn virker det som om det kom nye gjester ustanselig, og det var til tider fullt på festivalområdet, men det ble aldri trengsel eller utrivelig. Dette sier vel litt om at det var godt nok med plass, samt at mange ikke oppholdt seg på festivalen hele dagen. Festivalen rundet av i 22-tiden på kvelden, og dette er også en av mange taktiske avgjørelser som gjør at et slikt arrangement faktisk kan foregå innenfor forholdsvis ryddige rammer.

Familie ingen hindring

Familie ingen hindring

Kort oppsummert er det bare for Ølportalen å ta av seg hatten for HaandBryggeriet med samarbeidspartnere og gratulere med en fantastisk gjennomført festival! Dette er i ferd med å bli «THE internasjonale ølfestival» i Norge og er svært gledelig for alle som er opptatt av spennende øl.

 

 

The post Haand Internasjonale Ølfestival! appeared first on Ølportalen.


To Tårn til Bryggerifestivalen i Trondheim

Oslo Beer Week på Smelteverket

$
0
0

Pressemelding fra Smelteverket:

The second week of June this year in Oslo is all about beer and what accompanies its presence: Drinking, tasting, eating, brewing, grooving… And Smelteverket is of course, part of all this.

So here it is:

Tuesday 11th
19:00 – Quiz sponsored by Radegast
Brush up your knowledge about general facts, beer, food, cocktails and music! The entrance is free, and exciting prizes await you!!!

Wednesday 12th
19.00 Food & Beer Course 600NOK sponsored by Radegast
1-hour course on how to pair food with beer… You know that will prove useful.

Thursday 13th
22:00 Traffic Jam LIVE!!!
Blues overdrive on Smelteverket’s live stage (or ‘corner’, if you will…)

Friday 14th
(all day till 22:00) Beer Flight Course
Get your Beer Flight Beer Course at Smelteverket, and enjoy our own selection of snits together with educating information! Special package price for the day!
22:00 – Dj Duarte Mayer
Behind the decks w/ his grooves!

Saturday 15th
19:00 The Shoeshine Boys LIVE!!!
Our favorite jazz ensemble comes to take up our live corner for an intimate (it’s amazing how many can fit in our stage space), loud, uplifting, swinging gig!
22:00 Kasper behind the decks!
You loved it last time, so now he’s back for more… soulful beats & r’n’b just for you ☺

 

smelteverket2

The post Oslo Beer Week på Smelteverket appeared first on Ølportalen.

Klart for ølfestival på Kongsberg!

$
0
0

Fredag 21. og lørdag 22. juni er det klart for ølfestival på Kongsberg. Festivalen avholdes på Christians kjeller i Opsahlgården i tidsrommet 16.00-22.00 (fredag) og 12.00-22.00 på lørdag. I tillegg til mange spennende øl blir det også avholdt mastercklasses for de som vil lære mer om øl. På fredagen blir det f.eks smaking av øl fra Baladin med ølsommelier Amund P. Arnesen.

De som var på Haand Internasjonale ølfestival for noen uker siden husker sikkert at det ble servert god og smakfull mat på festivalen. Den var det Opsahlgården som stod for, og vi forventer samme høøye kvalitet og gode smaker også på helgens festival.

Her er øllisten fra de 9 bryggeriene og importørene som stiller på festivalen.

Amundsen:

  • Amundsens Pale Ale (pale ale)
  • Amundsens Oceans IPA (ipa)
  • Amundsens Beekeppers Stout (stout)
  • Amundsens Chefs Dubbel Choice (double)
  • Amundsen/Midtfyn Rough Snuff (belgian strong ale)

Schouskjelleren:

  • Belgian Way (trippel)
  • First To Die Loses (ipa)
  • 110 (smoked ale)
  • Ante Littleram (blanche)
  • Hello My Name Is Luca (bitter)

Kinn Bryggeri:

  • Gamleguten (English strong ale)
  • Prestesonen (porter)
  • Rosa Kinn (bringebær dampøl)
  • Vestkyst (ipa)
  • Jubileum (hveteøl)
  • Slåtteøl (traditionsøl)
  • Pilegrim (english pale ale)

Beer Enthusiast/AMKA

  • Vanderghinste (oud bruin)
  • Slottskællan Svart (porter)
  • Hornbeer Grisk (ipa)
  • Hornbeer Summer (belgian wheat)

Austmann Bryggeri: Premiere på all øl!

  • Crater Lake (American pale ale)
  • Årevette (red ale)
  • Bastogne-Saison (saison)
  • Tre Gamle Damer (belgian pale ale)

Cask Norway:

  • Ægir/Boulevard Ævenue Collaboration Saison (saison)
  • Ægir Rallar Amber (amber ale)
  • Ægir Dag (citrus pale ale)
  • Brewdog I Hardcore U (dubbel ipa)
  • Brewdog Punk IPA (ipa)

Nøgne Ø:

  • Dark Horizon 4th edition (imperial porter)
  • 100% Peated (smoked ale)
  • Global Pale Ale (pale ale)
  • Saison (saison)
  • IPA (ipa) 

Haand Bryggeriet:

  • Summerhaand (premiere!)
  • Humlesus (golden ale)
  • Undisclosed until further notice
  • Undisclosed until further notice
  • Undisclosed until further notice

Brewery International:

  • Svaneke Udødelige Hest (Baltic porter)
  • Svaneke In Your Pale Face (ipa)
  • Meantime Yakima Red (amber ale)
  • Kentucky Bourbon Barrel Ale (American strong ale)

 

Christians Kjeller Innebar:

  • Aass Pils (pils)
  • Aass Bayer (bayer)
  • Nynæshamns Brænnskær Brown Ale (brown ale)
  • Paulaner Hefeweizen (veteøl)
  • Steenbrugge Blond (Belgian blond ale)
  • Nøgne Ø India Saison (saison)
  • Kongsberg Pale Ale (apa)
  • Ægir og Flying Dog sortiment på smaksprøve fra flaske.

Christians Kjeller Utebar:

  • Aass Pils (pils)
  • Black Cat Rye Pale Ale (apa)
  • White Dog (veteøl)
  • Kongsberg Pale Ale (apa)
  • De Molen , Boulevard , Lervig og Rulles smaksprøver fra diverse flasker.

I tillegg finnes det nok av øl i reserve dersom det går tomt!

Velkommen til Kongsberg!

Trykk for større versjon

Trykk for større versjon

The post Klart for ølfestival på Kongsberg! appeared first on Ølportalen.

Zwanze Day 2013

$
0
0

Zwanze Day 2013 vil i år avholdes lørdag 14.september. Ifjor var Zwanze Day lagt til 1.desember og for første gang ble Swanze Day også avholdt i Norge, nærmere bestemt hos Cantillon-importøren Nøgne Ø i Grimstad. Der var et 40-talls øl-nerder samlet for å drikke dette sagnomsuste brygget.

Til Zwanze Day brygger nemlig Cantillon et helt spesielt brygg som serveres på utvalgte steder verden rundt til nøyaktig samme tid.

Om det blir arrangert Zwanze Day på Nøgne Ø i år også gjenstår å se.

Fra fjorårets Zwanze Day på Nøgne Ø

Fra fjorårets Zwanze Day på Nøgne Ø

The post Zwanze Day 2013 appeared first on Ølportalen.

Rapport fra Kongsberg Ølfestival

$
0
0

Det var for andre år på rad duket for ølfestival på Opsahlgården i Kongsberg, og også i år kan man kalle det en suksess til tross for dårlig vær.

IMG_6384

Alle sitter tørt og godt under seilduk

Det blir flere og flere ølfestivaler over hele landet, og det er ingen tvil om at interessen er større enn noen sinne. Og i fjor var det for første gang klart for Kongsbergs egne ølfestival, i regi av en av Norges beste ølsteder. Og det er ikke mange som er klar over at Christians Kjeller faktisk er en av de beste stedene i Norge å besøke om man er ølentusiast. Restaurantsjef Micke Rydell har erfaring fra ølscenen i Sverige, og har vært med de siste to årene vært med å bygge opp en ølkjeller det virkelig står respekt av. Dette har videre matrialisert seg til Kongsberg Ølfestival.

Ølportalens utsendte besøkte festivalen på lørdag, og det var rapporter om at besøket på fredag var godt. Dette til tross for været, som var heller pjuskete med spredte regnbyger. Dette hadde arrangøren tatt høyde for, og hele bakgården var dekket med duk slik at man kunne sitte tørt og godt ved bordene. I tillegg til dette var det masterclasses og smakinger i selve kjelleren, der man kunne finne selekterte flasker fra diverse produsenter.

Årets festival var en del større en fjorårets, og hele 9 bryggerier og importører var tilstede:

  • Amundsen Bryggeri og Spiseri
  • Schouskjelleren Mikrobryggeri
  • Kinn Bryggeri
  • Beer Enthusiast
  • Austmann Bryggeri
  • Cask Norway
  • Nøgne Ø
  • Haandbrygeriet
  • Brewery International
IMG_6380

Anders Færden Cooper og Vinko Lien Sindelar fra Austmann Bryggeri

Micke har i samarbeid med Schouskjelleren fått utviklet «Kongsberg Pale Ale» som var meget leskende, brygget med gode mengder citra og cascade ble det opplyst. Ølet sies å være basert på en gammel oppskrift fra Kongsberg Aktiebryggeri, men ølet har nok hentet mer inspirasjon på navnet enn selve oppskriften. Når det er sagt så er det morsomt og spennende at et utested tar seg den tiden å få laget noe eget, og være med på å drive ølkunnskapen og entusiasmen i området. Slikt står det respekt av.

Austmann bryggeri var også tilstede for første gang, med noen av sine protobrygg som de har brygget hos Kinn Bryggeri. De var fornøyde med bryggene, men som de påpekte var det protobrygg som de gledet seg til å finpusse oppskriftene før bryggestart i det nye bryggeriet. Det vil etter planen være iløpet av denne uken.

Kongsberg Ølfestival er en festival som har kommet for å bli, det er det ingen tvil om. Til tross for dårlig vær var det mange fremmøtte, og flere hadde reist fra blant annet Oslo for å smake noen av beste bryggene tilgjengelige i Norge. En kommenterte at det var godt å se et utvalg av kvalitetsøl som var bedre og annerledes enn mange andre festivaler. Dette tyder på at fremtiden for Christians Kjeller og Kongsberg som ølsted er lysende, og vi i redaksjonen håper at entusiasmen og ølmisjoneringen fortsetter i uminsket styrke.

The post Rapport fra Kongsberg Ølfestival appeared first on Ølportalen.

Viewing all 118 articles
Browse latest View live